Lääkejätteet voi palauttaa meille

Vanhentuneet tai muuten käyttämättä jääneet lääkkeet ovat vaarallista jätettä. Niiden hävittäminen vaatii erikoiskäsittelyn. Kotitalouksien lääkejätteet voi tuoda veloituksetta apteekkiin hävitettäväksi. Tuo kotonasi olevat lääkejätteet apteekkiin, me toimitamme ne edelleen ongelmajätelaitokselle hävitettäväksi.

Lajittele lääkkeet näin:

  • Poista potilastietoja sisältävät nimilaput sekä tilaa vievät ulkopakkaukset
  • Pakkaa lääkejäte läpinäkyvään muovipussiin: läpipainopakkauksessa olevat tabletit folioissaan ilman pahvikäärettä. Tölkissä olevat tabletit voi tyhjentää pussiin. Voiteet ja nestemäiset lääkkeet omissa tuubeissaan ja pulloissaan muovipussiin.

Lajittele erilleen muusta lääkejätteestä:

  • Jodipitoiset lääkkeet (Jodix, Betadine, Iodosorb) ja palauta ne omissa pakkauksissan.
  • Elohopeamittarit. Pakkaa särkynyt mittari tiiviiseen purkkiin/pulloon.
  • Ruiskut ja neulat erillään ehdottomasti läpäisemättömässä pakkauksessa kuten lasitölkissä tai muovipullossa. Esim. diabeetikot voivat kerätä käytetyt neulat muoviseen mehukanisteriin, sulkea sen tiiviisti korkilla ja laittaa sekajätteen joukkoon.

Elohopeamattomat Geratherm-mittarit voi hävittää sekajätteen mukana. Digitaaliset kuumemittarit ovat sähkö- ja elektroniikkaromua, joten niitä ei toimiteta apteekkiin.

Luontaistuotteet sekä apteekista ostetut elintarvikkeet, ravintovalmisteet ja vitamiinit eivät ole lääkejätettä, vaan ne voidaan hävittää normaalisti sekajätteen mukana.

Ohjeita lääkejätteiden lajitteluun ja palauttamiseen

Lataa PDF